Slovakia Chips

Čo ešte možno neviete

Slovakia

To je láska k poctivej a tradičnej chuti. Je vždy s vami, keď si vychutnávate chvíle s ľuďmi, ktorých máte radi. Starostlivo vyberáme tie najlepšie suroviny a meníme ich na chrumkavú radosť.

Niečo z histórie zemiakov

Príbeh o nenápadnej hľuze, ktorá priplávala z Južnej Ameriky až do Európy.

Na tému „ako zemiak prekonal oceán“ existuje mnoho historiek. V jednej z najznámejších sa o pointu zaslúžili slávni moreplavci alžbetínskeho obdobia, ktorí zo svojich ciest údaje priviezli sadenicu zemiaka ako dar kráľovnej Alžbety I. Keď potom kuchár, ktorý takúto rastlinu nikdy nevidel, pripravil z jej vňate nie príliš chutný šalát, kráľovná novou delikatesou nijak zvlášť nadšená nebola. Až jeden z moreplavcov osadenstvu kuchyne vysvetlil, že na prípravu pokrmov sú vhodné len hľuzy.

Mohlo to byť ale pokojne úplne inak. Oveľa pravdepodobnejší je variant, že zemiaky do Európy doviezli Španieli, ktorí po dobití Inkskej ríše v prvej polovici 16. storočia doviezli okrem zlata a striebra aj mnohé exotické rastliny. Zemiaky sa najprv predávali na trhoch ako cudzokrajná lahôdka a ľudia ich jedli iba pri výnimočných príležitostiach. Konzumovali sa iba na sladko, posypané cukrom a škoricou. K nám sa prvé zemiaky zakotúľali z Brandenburska, ale ich názov vtedy zrejme niekto skomolil.

Ako vznikli prvé chipsy

Na začiatku bola kuchárova odplata

Prvé zemiakové chipsy pripravil kuchár indiánskeho pôvodu, ktorý sa volal George Crum a pracoval v jednom elegantnom hoteli v Saratoga Springs v štáte New York. Kuchára rozčúlil zákazník, ktorý si objednal opečené zemiaky a následne ich dal kuchárovi vrátiť.

Týmto stravníkom bol Cornelius Vanderbilt, kráľ železníc a očividne rozmaznaný hosť, pretože sa opakovane sťažoval, že jeho opečené zemiaky nie sú nakrájané na dostatočne tenké plátky. Keď už mal toho kuchár dosť, rozhodol sa, že náročnému hosťovi ukáže. S veľkou obratnosťou nakrájal zemiaky na tenučké plátky, kratučko ich osmažil vo veľmi horúcom tuku, až boli chrumkavé a zlatisto hnedé. A čo sa nestalo – jeho tenké chrumkavé lupienky mali ohromný úspech.

Slovakia – garancia kvality

Výber zemiakov

Základom výroby lupienkov Slovakia je výber najvhodnejších odrôd zemiakov. Najčastejšie využívanými odrodami sú Kiebitz a Lady Claire, ktoré majú ideálny obsah škrobu, veľkosť a tvar. Každý zemiak poznáme už od sadeničky, preto vieme, že má perfektné vlastnosti pre výrobu zemiačikov Slovakia Chips.

Ako sa vyrábajú
Slovakia Chips

Stačia len tri ingrediencie.

Všetko sa začína pri tých najkvalitnejších zemiakoch. Na výrobu chipsov je vhodných len 10 – 15 odrôd, ktoré kupujeme od poľnohospodárov a ich kvalitu starostlivo kontrolujeme.

Zemiačiky Slovakia pripravujeme výhradne na 100 % slnečnicovom oleji (High Oleic Sunflower Oil), najjemnejšom, aký je možné zo slnečnicových semien získať. Vďaka vysokému podielu polynenasýtených mastných kyselín je zdravší než palmový olej. Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, preto hrajú významnú úlohu v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Vďaka šetrnému spôsobu prípravy pri výrobe zemiačikov Slovakia sú výhody slnečnicového oleja zachované.

Jedno vrecko Slovakia Chips Horská soľ 77 g obsahuje 1,3 – 1,5 % soli, čo zodpovedá cca 1 g soli. Pri tomto množstve najlepšie vynikne harmónia chuti chipsov. Aj keď sa to možno nezdá, rovnaká koncentrácia soli je napríklad v krajci chleba. Pri procese výroby neustále ladíme každý krok, aby sme dosiahli dokonalé zemiačiky. A počas tejto polhodiny zemiaky prechádzajú mnohými starostlivo vyladenými krokmi, ktoré zahŕňajú umývanie, lúpanie, krájanie, smaženie a samozrejme neustálu kontrolu kvality na každom kroku.